AVALEHT
ETTEVƕTTEST
TEENUSED
KONTAKT
PARTNERID
 
 


MƜƜK
RENT
ARENDUSOBJEKTID
KASULIK TEADA
VIITED
UUDISED
GALERII

 


UUDISED

ƄRIHOONE KIRIKU TEENISTUSES
19.04.2010

ƕp Peeter Kaldur hoonet pĆ¼hitsemas

Esmaspäeval, 19. aprillil 2010 andis ehitaja osaühingule Kiriku Varahaldus ja Jõhvi kogudusele üle büroohoone Jõhvi kesklinnas.

Tervitusi ja tänusõnu kesklinna ilme parandamise eest lausudes ütles Jõhvi abivallavanem Vello Juhkov, et linnasilueti keskne sümbol on kirik, selle kõrval väljaehitatav promenaad ja nüüd liitub selle ansambliga ka esinduslik büroohoone.

Päiksepoolses toas

Maja valmis väga kiiresti ja karmile talvele vaatamata graafikujärgselt. Ehitajad lõid kopa maasse septembris ja aprillis on esimesed rentnikud juba sisse kolinud. Assessor Mati Maanas ütles, et ilmselt poleks ehitusel sellist tempot olnud, kui mitte esimene potentsiaalne rentnik töötukassa poleks tärmineid paika pannud.

Rakvere tänava veeres, kogudusele kuuluval maal kiriku ja pastoraadi kõrval asuva kolmekorruselise betoonist ja klaasist uhke büroohoone sisemuses on ka lift ja maa-alune parkla. Aatriumist rääkimata. Arhitekt Hindrek Kesler ütles, et selles oli ta järeleandmatu: aatrium annab sügavatele ruumidele lisavalgust ja hoonele veidi sakraalset mõõdet.

Töötukassa rendib poolteist korrust. Rentnikena on juba sisse kolinud Pristis ja Elering. Ida-Virumaa ajaleht Põhjarannik on saanud endale teise korruse päiksepoolse osa. Peatoimetaja Kaie Nagelmanni kabinet on klaasseinte ja klaasuksega. «Väga ilus ja meie soove arvestades planeeritud,» ütleb ta ja viib mind tahapoole, kus on kööginurk ja duširuum. «Mõni käib meil jalgrattaga tööle ja pesemisvõimalused on vajalikud,» lisab ta. 30-liikmeline toimetus kolib Jõhvi Kohtla-Järvelt, kus nad viimased 15 aastat töötasid linna üüripinnal.

Ühiskonna teenistuses

«Iga maja vajab lisaks ehitajale ja inimestele, kes seal sees tegutsevad, veel midagi ja see on Jumala õnnistus,» ütles vaimulikku talitust läbi viies õpetaja Peeter Kaldur ja andis õnnistuse büroohoonele, mis kannab Jõhvi ajaloolist nime Jewe.

Jewe projekti eduka elluviimise eest anti EELK tänukiri arhitekt Hindrek Keslerile, ametnik Märt Maritsale ja objekti ehitusjuhile Ardi Mikkalile.

Õnnistust neile, kes majja asuvad ja oma tegevusega kaasinimesi teenivad, soovis kantsler Urmas Viilma ning esitas küsimuse ärihoone ja kiriku kokkusobivusest. Ta nimetas kirikut tänapäevases mõistes läbi aastasadade suurimaks kinnisvara arendajaks. «Seda kõike on tehtud ühel tingimusel, mis on sisse kirjutatud ka EELK põhikirja: kõik senise tegevuse tulemusel teenitud tulu läheb kiriku peaülesande täitmiseks, mis on Jumala ja ligimese ehk kaasinimese teenimine.

Selle ülesande täitmiseks läheb ka selle ärihoone teenitav tulu või sissetulek. See saab olema eelkõige Jõhvi koguduse töö edendamiseks ja toetamiseks, kaudselt kogu EELK tegevuse toetuseks. Üürnikud, kes on siia juba asunud, täidavad tegelikkuses sama eesmärki ehk on inimeste teenistuses. Siin on suur kooskõla kiriku põhitegevuse ülesannete ja selle hoone otstarbega,» rõhutas kantsler Viilma kiriku rolli olla ühiskonna teenistuses.

Büroohoone ehitust rahastati kiriku oma vahenditest, täpsemalt Wismari tänaval asunud kinnistu müügituludest. Mati Maanase sõnul on Jõhvi projektile lisandumas Tallinnas Tatari 25 objekti arendus, kus ehitis peaks valmima 2011. aastal.

Sirje Semm
Eesti Kirik
e-post: sirje.semm@eelk.ee

← kõik uudised   ↑ üles
 
OÜ Kiriku Varahaldus | Tatari 25, büroo 221, 10116 Tallinn | tel 642 2002, e-post: varahaldus@eelk.ee