AVALEHT
ETTEVƕTTEST
TEENUSED
KONTAKT
PARTNERID
 
 


MƜƜK
RENT
ARENDUSOBJEKTID
KASULIK TEADA
VIITED
UUDISED
GALERII

 


UUDISED

KAUA TEHTUD KAUNIKENE

Reede 30.09.2011 pärastlõunal õnnistas peapiiskop Andres Põder Tallinnas Tatari tänaval kuuekorruselise maja.

Aadressil Tatari 25 on OÜ Kiriku Varahalduse tellimusel kerkinud korter- ja ärihoone.
Pidulikul lindilõikamisel peetud kõnedes nimetasid kõik, et läbi keeruliste masuaegade kulgenud ehitusprotsess polnud kerge, kuid sujus tubli meeskonnatööna ühise eesmärgi nimel.

Kantsler Urmas Viilma lausus tänusõnu Swedbankile ja OÜ Fund Ehituse juhile Ott Kikkasele, kes «keerulisel ajal panustas ise ehitusse, et tööd võiksid jätkuda, ja see oli tookord suur risk, mis on ennast ära tasunud». Ott Kikkas küsis vastu: «Keda siis veel usaldada, kui mitte kirikut?»

Koostöö algus nimetatud objektil jääb aastasse 2004, kui siin oli toimiv maja, kust kirikule tuli renditulu. Arhitekti detailplaneering sai valmis 2008. Vana seegihoone, kus 1990ndatel asus ka Postimehe toimetus, lammutati. 2009 saadi ehitusluba ja järgmisel aastal läks tõsisemaks ehituseks. Selle aasta augustis sai hoone kasutusloa. «Tunnustan kirikut, kes majandussurutise ajal võttis vastu õige otsuse. Risk on ennast õigustanud. Korterid on müüdud ja büroopinnad rentnikke täis,» ütles Ott Kikkas.

Ehitus läks maksma üle 8 miljoni euro. Arhitekt Heiki Tarase projekteeritud hoones on 11 000 m2 üldpinda, kolm korrust büroode ja kolm korterite päralt, kaks korrust maa all parkimiseks. Majal on 35 omanikku: 33 korteriomanikku, üks kinnisvarafirma ja Kiriku Varahaldus, kes maksab üüritulu edasi kirikule.

Ka Kiriku Varahaldus on Toompealt lahkunud ja majas endale uue kodu leidnud. «Et paremini toime tulla maja haldamisega,» selgitas varahalduse juhataja assessor Mati Maanas. «Võtsime tööle ka uue inimese, kes hakkab haldusprotsessi juhtima.»

Käes on aeg, mil kiriku kinnisvara on asumas teenima ja andma kiriku eelarvesse olulist osa. Mati Maanase sõnul tähendab objekti käikuminek kirikule püsivat rahavoogu tulevikus. «2013. aastaks saavutame üüritaseme, mis peaks kirikule andma 350 000 eurot aastas,» lisas Mati Maanas, kes ei oska öelda, kas rasked (rahaliselt) ajad kirikus on nüüd möödas. «Kõik sõltub sellest, millele me raha hakkame kulutama. Kui targalt kulutame, siis kindlasti elame paremini.»

Lisaks möödunud aastal valminud büroohoonele Jõhvis ja Tatari tänava majale on varahaldusel ootamas mitu projekti; neist olulisim ehk Merko poolt ehitatav Kentmanni tänava kõrghoone. «Sealt hakkab meile samuti tulema tulu. Sinna ei pane me ise raha sisse, saame ruumid kätte maa vastu.»
 

Eesti Kirik »

Sirje Semm
Ajaleht Eesti Kirik 05.10.2011

← kõik uudised   ↑ üles
 
OÜ Kiriku Varahaldus | Tatari 25, büroo 221, 10116 Tallinn | tel 642 2002, e-post: varahaldus@eelk.ee